X Ogólnopolski Konkurs Barmański Monin Cup Junior 2022 już za nami!
1 grudnia 2022 r. Nasza Szkoła po raz pierwszy uczestniczyła w X Ogólnopolski Konkurs Barmański Monin Cup Junior 2022, który odbył się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich nr 2, w Warszawie, a organizowany przez firmę Monin Polska. Spośród 50 szkół z całej Polski do konkursu zakwalifikowało się 20. Naszą szkołę podczas Konkursu reprezentowała Wiktoria Trojanek z klasy 2HG, której zadaniem podczas występu na scenie było rozpoznanie 10 smaków syropów MONIN na podstawie zapachu i smaku, a następnie wykonanie 4 identycznych koktajli bezalkoholowych w czasie 7 minut. Wprawne oko sędziów technicznych oceniało prawidłowe wykonanie zadania, zgodnie ze sztuką barmańską. W kolejnej części Jury po degustacji koktajli oceniało ich smak, zapach i wygląd. Wiktoria wykonała koktajl „Victoria – słodki smak zwycięstwa”, którego każdy składnik został starannie dobrany nie tylko ze względu na walory smakowe czy estetyczne, ale także z powodu symbolicznych znaczeń. Dzięki takiemu zestawieniu napój zyskał pełnię i jedność na różnych płaszczyznach, pobudzał zmysły oraz stał się wyrazem silnych emocji towarzyszących Wiktorii, i wielu społecznościom w dzisiejszej rzeczywistości. Wojna w Ukrainie oraz spontaniczny odzew narodu polskiego angażującego się w niesienie pomocy, to niezapomniane chwile pokazujące, że poczucie solidarności może być drogą do zwycięstwa bez względu na wynik zmagań na froncie. Zwycięża bycie człowiekiem w czasie nieludzkim. Odzwierciedleniem tego był przygotowany przez Wiktorię koktajl. Sok z cytryny i grejpfruta pokazywał rozczarowanie i gorzkie doświadczenia, które prowadzą do odkrycia istoty życia człowieka. Sok wyciskany był jednak ze świeżych owoców, co daje szansę na nowe możliwości, na nowe życie. Dodatkowo sok z cytryny i grejpfruta przełamują słodki smak ananasa, pokazując nie tylko różne odcienie doświadczeń ludzkich, ale komponując przepiękną barwę dojrzałego zboża – bogactwa ziemi – a to jest jeden z kolorów flagi Ukrainy. Ananas oraz kolejny składnik, czyli syrop miętowy oprócz waloru smakowego, symbolizuje gościnność, drzwi domów otwieranych przez nas uciekającym przed wojną. Syrop blue curacao przynosi powiew radości tak potrzebnej w trudnej sytuacji, powiew zapachów lata, szum morza, śpiew tropikalnych ptaków. Dodatkowo tworzy piękny niebieski kolor, wskazujący na niebo, rodzaj raju, który jest możliwy i nawiązuje do drugiej barwy flagi Ukrainy, symbolu pokoju. Koktajl celowo podany był w kielichu, ma być rodzajem celebracji, celebracji życia w wolności, która jest prawem każdego. Kielich uwieńczono ananasem w kształcie litery V, która symbolizuje zwycięstwo, a zwycięzcą jest człowiek, który potrafi współtowarzyszyć, potrafi się zjednoczyć oraz biało – czerwona słomka pokazująca więź dwóch narodów, otworzenie się na innych i okazanie serc potrzebującym. Dekoracje nawiązują również do nazwy koktajlu. Po części konkursowej odbyło się Szkolenie MONIN, o nowościach i trendach w gastro, które przygotowali Brand Ambasadorowie, Jarosław Zawadzki i Marek Łyszczak. Oprócz prezentacji najświeższych trendów w kategorii napojów, goście mieli okazję na żywo obejrzeć pokaz Flair zaprezentowany przez Kacpra Smarza, tegorocznego Mistrza Świata Flair. Pomimo tego, iż Wiktoria nie znalazła się na podium kompozycja naszej uczennicy została zauważona przez publiczność. Warto zwrócić uwagę na fakt, że Wiktoria była najmłodszą uczestniczką Konkursu i jako pierwsza reprezentowała Naszą szkołę w tych rozgrywkach barmańskich. Jesteśmy z Wiktorii bardzo dumni i na pewno wrócimy tam za rok. W przygotowaniach do Konkursu Wiktorię wspierała Pani Joanna Biskup.