Hotelarze poznali tajniki sztuki barmańskiej
W dniach – 26 i 28 września uczniowie klas hotelarskich uczestniczyli w szkoleniu barmańskim organizowanym w ramach innowacji pedagogicznej pt. „Kompleksowa organizacja i obsługa eventów”. Zajęcia prowadzone były przez Pana Dominika, przedstawiciela Akademii Kulinarnej Cook’n’Talk. Szkolenie barmańskie pozwoliło uczniom opanować podstawowe umiejętności barmańskie oraz zdobyć wiedzę z zakresu przyrządzania klasycznych drinków. Kurs obejmował część teoretyczną i praktyczną. Na początku uczniowie poznali szkło i przyrządy używane przez barmanów, następnie usystematyzowali wiedzę o alkoholach, napojach, a także opanowali zasady ich łączenia. Kolejnym etapem szkolenia była nauka dekoracji drinków i koktajli. Wiedza, praktyka oraz świadomość własnych możliwości podparta certyfikatem ukończenia szkolenia z pewnością ułatwi w przyszłości znalezienie dobrej pracy i pokieruje we właściwą stronę związaną z karierą zawodową.